01 – Wat is Tie Dye?

Tie Dye

In 2018 heb ik het tie dyen opnieuw ontdekt. Ik kwam een filmpje tegen op facebook en dat deed me denken aan het textielverven wat ik vroeger tijdens mijn opleiding mode en kleding heb geleerd. Superleuk vond ik dat, dus het begon gelijk weer te kriebelen.

Wat is tie dye nou eigenlijk?

Bij Tie Dye bind je delen van stof af om patronen te maken. Dit doe je met elastiekjes of touw. Daarna ga je de stof verven. Dat laat je intrekken en daarna spoel je het uit en zie je prachtige patronen verschijnen!

Materialen zoeken

Het viel niet mee om goede verfstoffen in Nederland te vinden. Uiteindelijk is me dat gelukt en ik ben druk gaan experimenteren. Met goede en minder goede resultaten. Met tie dye weet je namelijk nooit precies wat eruit gaat komen. Dat maakt het juist ook zo leuk. Het is net of je cadeautjes aan het uitpakken bent als je de stof gaat uitspoelen. En soms komt er iets heel onverwachts uit, wat je helemaal niet gepland had, maar wat het juist heel bijzonder maakt. Zoals een gezicht bijvoorbeeld. 

Het enige nadeel is dat je geduld moet hebben. En laat dat nou net niet mijn sterkste punt zijn… De verf moet namelijk 24 tot 48 uur intrekken (afhankelijk van de temperatuur). Ik kijk dus om de paar uur bij al die pakketjes die in plastic liggen te wachten tot ik ze uit mag pakken. En dan denk ik wow wat een mooie kleuren! Benieuwd wat daar straks uit komt. En dan ga ik weer braaf wat anders doen tot er minimaal 24 uur voorbij zijn…

Webshop

Ik had de smaak weer helemaal te pakken en besloot dan ook om een webshop te starten. Niet alleen met de artikelen die ik zelf heb geverfd, maar ook de materialen zodat iedereen met deze leuke hobby kan starten. Want het leuke van tie dye is dat iedereen het kan. Jong en oud!  

Er zijn verschillende soorten textielverf in de handel met hele wisselende resultaten. De beste resultaten behaalde ik met Procion MX. Deze is dan ook te koop in kleine eenheden in de webshop.

Misschien heb ik nu je interesse gewekt en wil je het zelf eens gaan proberen. Heb je vragen? Stel ze gerust!

In mijn volgende blogs zal ik meer uitleg geven over het proces en tips geven.

Winkelwagen
De waardering van www.tie-dye-shop.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 458 reviews.
Scroll naar boven